Täältä löydät Profoxin
PSK-ammattilaisseminaarin 2024 jälkimateriaalit
LATAA TAPAHTUMAN ESITYKSET JA TYÖPAJAN RAPORTTI
PSK-standardit ja tekninen dokumentaatio
- Tehokas käyttö ja 3D-aineistojen tulevaisuus
TYÖPAJA: Teollisuuden 3D-suunnittelumallien standardisointi ja hyödyntäminen
Profoxin järjestämä PSK-ammattilaisseminaari kokosi Helsinkiin yli 50 teollisuuden asiantuntijaa juhlistamaan 25-vuotista seminaariperinnettä. Tänä erityisenä vuonna seminaarin pääaiheena olivat 3D-mallien tehokkaampi hyödyntäminen, tietotarpeet ja standardoinnin tulevaisuus. Osallistujat syventyivät 3D-aineistojen käyttömahdollisuuksiin asiantuntijapuheenvuorojen sekä työpajojen kautta, joissa käsiteltiin muun muassa kunnossapidon, projektinhallinnan ja tietoturvan erityisvaatimuksia.
"On ilo nähdä, kuinka teollisuuden eri osaajat kokoontuvat yhteen kehittämään yhteisiä toimintamalleja, jotka parantavat 3D-aineistojen hyödyntämistä koko teollisuuden kentällä," toteaa Profoxin toimitusjohtaja Ari Puuskari.
Juhlavuoden työpajan tulokset on nyt julkaistu, ja ne ovat ladattavissa seminaariesitysten kanssa tältä sivulta. Raportti tarjoaa syvällistä tietoa osallistujien havaintojen ja kehitysehdotusten pohjalta ja antaa konkreettisia suosituksia 3D-mallien ja tietosisältöjen standardoinnin tueksi.
Kiitämme lämpimästi kaikkia osallistujia sekä PSK Standardisointia arvokkaasta yhteistyöstä ja asiantuntemuksesta, jotka mahdollistivat tämän juhlatapahtuman!
ESITYKSET
-
3D-aineistot arvokkaana 3D-omaisuutena teollisuuslaitoksille - Veli-Matti Hautaniemi, Orion Oyj
Käsitellään 3D-aineistojen, kuten tietomallien ja pistepilvien, merkitystä teollisuuslaitosten digitaalisena omaisuutena. Käytännön esimerkkejä siitä, miten 3D-aineistoja voidaan hyödyntää laitoksen koko elinkaaren aikana, parantaen tuottavuutta ja turvallisuutta.
-
PSK-standardit ja teollisuuden tekninen dokumentaatio - Jukka Koistinen, PSK Standardisointi
Kuinka PSK-standardit ovat tehostaneet teknisen dokumentaation hallintaa ja parantaneet yhteistyötä sekä datan hallintaa teollisuudessa. Miten näitä standardeja voidaan soveltaa erityisesti 3D-aineistojen standardisointiin ja hallintaan.
-
Vanhojen PI-kaavioiden digitalisointi ja hyödyntäminen - Matti Huhtinen, AFRY
Kuinka vanhat PI-kaaviot voidaan kustannustehokkaasti muuntaa digitaaliseen muotoon hyödyntäen PSK-standardeja. Käytännön ratkaisuja ja esimerkkejä siitä, kuinka nämä digitaaliset aineistot voivat tukea teollisuusprojektien ja laitosten elinkaaren hallintaa.
-
Teollisuuslaitosten 3D-omaisuus: Kerryttäminen ja hyödyntäminen - Ari Puuskari, Profox
Strategisia näkökulmia ja käytännön ratkaisuja, joiden avulla teollisuuslaitokset voivat kerätä ja hyödyntää 3D-aineistoja tehokkaasti. Kuinka nämä aineistot voidaan integroida päivittäisiin toimintoihin ja miten niiden strateginen käyttö voi parantaa laitoksen tuottavuutta ja turvallisuutta.
-
Muutosmekaniikka: Neurotiede ja työhyvinvointi - Tanja Sipilä
Näkemyksiä siitä, miten neurotieteen ja muutosmekaniikan periaatteita voidaan hyödyntää työelämässä ja arjessa. Työhyvinvoinnin parantaminen ja muutosten hallinta käytännönläheisten vinkkien avulla, jotka tekevät arjesta sujuvampaa ja vähemmän stressaavaa.
TYÖPAJA
PSK-ammattilaisseminaarin yhteydessä 7.11.2024 järjestetty työpaja kokosi yhteen yli 50 teollisuuden asiantuntijaa eri puolilta Suomea. Työpaja, jota veti Profox yhteistyössä PSK Standardoinnin kanssa, suunniteltiin käsittelemään 3D-suunnittelumallien (tietomallien) hyödyntämistä eri teollisuuden aloilla. Työpajan erityisenä tavoitteena oli kartoittaa mallinnuksen tietotarpeita ja selvittää, miten standardoinnin avulla voidaan tukea 3D-mallien tehokasta käyttöä koko tuotteen elinkaaren ajan – suunnittelusta ja hankinnasta aina käyttöön, kunnossapitoon ja käytöstä poistoon asti.
Työpajan laaja-alainen osallistujajoukko
Työpaja oli suunnattu monipuoliselle osallistujajoukolle, ja se onnistui tuomaan yhteen laajan kirjon asiantuntijoita teollisuuden eri osa-alueilta. Osallistujat edustivat tilaajia, kunnossapitohenkilöstöä, suunnittelutoimistoja, ohjelmistoyrityksiä, hankinta- ja projektiosaajia sekä turvallisuuden ja tietoturvan asiantuntijoita. Tämä monipuolinen osaamisprofiili mahdollisti työpajassa hyvin kattavan ja syvällisen keskustelun 3D-suunnittelumallien hyödyntämisestä.
Standardoinnin hyödyt ja haasteet 3D-mallinnuksessa
3D-suunnittelumallit, eli tietomallit, ovat muuttuneet pelkistä suunnittelun työkaluista arvokkaaksi omaisuudeksi, joka tuottaa lisäarvoa tuotteen koko elinkaaren ajan. Mallien laajempi hyödyntäminen edellyttää kuitenkin yhteisiä standardeja ja toimintatapoja, joiden avulla 3D-mallien sisältämä tieto voidaan varmistaa yhdenmukaiseksi ja siirrettäväksi eri järjestelmien ja osapuolten välillä. Ilman standardointia 3D-mallien täysi potentiaali voi jäädä hyödyntämättä, kun tietojen siirrettävyys, käyttö ja yhteensopivuus eri järjestelmissä heikentyvät.
Standardoinnin hyödyt ja haasteet käytännössä
Standardointi tuo merkittäviä etuja koko teollisuudelle. Se parantaa 3D-mallien tietosisällön laatua ja yhteensopivuutta sekä edistää mallien pitkäikäistä käyttöä eri vaiheissa. Tämä on erityisen tärkeää, sillä mallit voivat palvella monenlaisia tarpeita – esimerkiksi asennussuunnittelua, kunnossapidon ennakointia ja turvallisuuden hallintaa – eri osapuolten näkökulmista.
Standardoinnin suurin haaste liittyy mallien yhteensopivuuden ja tietoturvan takaamiseen elinkaaren eri vaiheissa ja eri osapuolten käytössä. Ilman yhtenäisiä formaatteja ja käytäntöjä mallien tiedonsiirto voi olla vaivalloista ja virhealtista, mikä rajoittaa niiden käyttökelpoisuutta. Erityisen keskeistä on myös varmistaa mallien tietoturva ja käyttöoikeuksien hallinta, sillä 3D-malleihin voi liittyä arkaluontoista tietoa, jonka jakaminen vaatii tarkkaa kontrollia.
KIITOS TYÖPAJAAN OSALLISTUNEILLE!
LUE MIELENKIINTOISET TULOKSET TYÖPAJAN RAPORTISTA ALLA
PUHUJAT
Tanja Sipilä
Veli-Matti Hautaniemi
Engineering Manager
Orion Oyj
Veli-Matilla on vahva kokemus teollisuusprojekteista, erityisesti teknisesti haastavissa ympäristöissä kuten Orionin laitoksissa. Hän tuo seminaariin tilaajan näkökulman ja jakaa konkreettisia esimerkkejä siitä, miten 3D-aineistoja voidaan hyödyntää tehokkaammin. Lisäksi Veli-Matti esittelee tutkimustaan rakennusalan ja teollisuuslaitoksen tietomallien standardisoinnista ja näyttää, kuinka näitä oppeja voidaan hyödyntää teollisuuden 3D-malleissa, tuoden lisäarvoa projekteihin ja laitosten elinkaaren hallintaan.
Jukka Koistinen
Toiminnanjohtaja
PSK Standardointi
Jukka on kokenut teollisuuden standardisoinnin asiantuntija. PSK Standardisointiyhdistyksessä hänen tehtävänään on kehittää ja ylläpitää standardeja, jotka parantavat teollisuuden suunnittelun, hankintojen, rakentamisen, projektien, kunnossapidon ja käytön laatua ja tehokkuutta. Seminaarissa Jukka jakaa kokemuksiaan siitä, miten PSK-standardeilla voidaan tehostaa teollisuuden toimintaa, sekä tarjoaa näkemyksiä siitä, miten näitä standardeja voidaan soveltaa tulevaisuuden teollisuuden tarpeisiin.
Matti Huhtinen
Application Key User- Process Tools, AFRY
Matti on todellinen käytännön asiantuntija teollisuuden projekteissa. Matti on aiemmin työskennellyt valmistavan teollisuuden puolella ja tällä hetkellä Matti työskentelee suunnittelutoimistossa suunnittelujärjestelmien pääkäyttäjänä globaalilla tasolla. Hänellä on runsaasti kokemusta siitä, miten prosessi-, sähkö- ja automaatiotekniikan työkaluja voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Matti jakaa seminaarissa selkeitä ja hyödyllisiä vinkkejä siitä, kuinka PI-kaaviot ja PSK-standardit voivat tuoda merkittäviä etuja teollisuuden digitalisaatioon. Hänen esityksensä tarjoaa arvokkaita näkemyksiä niille, jotka haluavat tehostaa teollisuuden toimintaa käytännössä.
Tanja Sipilä
Neurotransformaatiovalmentaja
Tanja on neurotrauma-asiantuntija ja neurotransformaatiovalmentaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus yrittäjyydestä. Hän toimii myös rahoitus- ja strategianeuvonantajana ja on työskennellyt kansainvälisesti yli 600 yrityksen kanssa, erityisesti pohjoismaisen muotoilun ja muodin parissa.
Tanjan erikoisosaaminen neurotieteessä, biologisessa kehon toiminnassa ja hormonitasapainossa tarjoaa yksilöille ja organisaatioille tehokkaat työkalut täyden potentiaalinsa saavuttamiseen. Hän antaa välineet henkisten ja fyysisten esteiden ylittämiseen ja luo edellytykset menestykselle ja kasvulle.
Ari Puuskari
Toimitusjohtaja
Profox
Ari tuo seminaariin hänen 35-vuoden kokemuksensa teollisuuden prosessien ja digitalisaation kehittämisestä, erityisesti 3D-aineistojen ja digitaalisten työkalujen hyödyntämisestä. Hän on ollut mukana kehittämässä alan käytäntöjä PSK- ja THTH-työryhmissä. Seminaarissa Ari käsittelee ohjeistusten ja strategian merkitystä 3D-aineistojen tehokkaassa käytössä projekteissa ja laitosten elinkaaren hallinnassa. Lisäksi hän esittelee Profoxin tutkimusta 3D-aineistojen nykytilasta teollisuudessa ja sen tuloksia.
Oletko kiinnostunut olemaan mukana 3D-aineistojen standardisoinnin työryhmässä tai onko sinulla kysymyksiä 3D-aineistoista?
Ari Puuskari
0400 488 267